The Whitney Wyndham

The Whitney A Wyndham Historic Hotel is a Woodward Design+Build conversion project to turn an old bank’s features into a hotel, while still maintaining the turn-of-century feel to guests. The first floor of the hotel, which was previously used as the banking facility, was restored and converted into a mixed-use area, including a smaller yet functional bank branch, as well as hotel, restaurant and kitchen facilities. Many of the existing elements of the old bank remain a highlight of the hotel operation, including decorative teller cages utilized as the check-in/check-out areas, the bank board room being converted into the hotel’s library and seating area, and the vault room being converted into a private dining room complete with the massive vault and cage doors.

The upper floors, which house the guestrooms, meeting rooms, and exercise facilities, also retained much of the existing building’s original construction to preserve the historical aesthetics. Each room is unique unto itself, adding to the character and charm of the building.

This project was awarded a 2000 Excellence in Construction Award (Historical Restoration Category) by the Associated Builders and Contractors New Orleans Bayou Chapter.

Project Information

  • Category
    Historic Restoration Projects
    Hotel Construction
  • Owner
    Whitney Hotel, LLP
  • Design
    Woodward Design Group (Larry H. Case, AIA)
  • Size
    63,000 Square Feet
  • Budget
    $4,900,000
  • Location
    New Orleans, LA
  • Completion
    August 2000

Building a Stronger Brand + Web Design by Line 58